WEIHENSTEPHANER VITUS BIRA YAPIMI
Selamlar
Sitede 24 litre olan weihenstephaner vitus bira tarifini % 70 sistem verimliliği ile ( tencerede yapıyorum o yüzden ortalama aldım ) aşağıdaki gibi ölçüler buldum , bu tarif 10 litre mayşe almak için uygun mudur ? Biab yöntemi ile yapılacak ( elde olan mayalardan safale us 05 var ondan yarım paket kullanılacaktır )
Buğday Malt 1.75 kg
Pilsner Malt 1.19 kg
Melanoidin 0.66 kg
Cara Munih II 0.24 kg
11.5 kg Mayşe Suyu
5 Kg Yağmurlama Suyu
Kaynatma öncesi ağırlık 13.5 kg ortalama
Malzeme ölçüleri birebir oranlanabilir sıkıntı yok ancak su hesabını bilemiyorum kazanınız kaymatmada ve mayşelemede ne kadar su buharlaştırıyor geride tortu bırakıyor musunuz bunlara göre şu hesabı çıkar reçetedeki su hesapları bizdeki ekipmanlara göre
bugün deneme amaçlı 9 litre su koydum tencereye 1 saat kaynama sonunda 5 litre kalmıştı , tahılla beraber içinde kaynama olacağını düşünürsek 3 litre kaynama sonrası su kaybı hesaba katıyorum ortalama
Genelde saatte olan kaynatma kadar düşüyor soğutma sonunda ,bu oranda yaklaşık 0.5 kg soğutma sırasında kayıp yaşanıyor genleşme nedeniyle bence kaynatma hacminiz 14.5 litre olmalı gibi