Öncelikle birazbira.com tarafından hazırlanan bu yeni platform tüm biraseverlere hayırlı olsun.

Bir önceki mayaladığım iki paket m76 maya tortusu ile yeni ikinci reçete yapmıştım fakat bugün f.g. aldığımda kafamda sorular dönmeye başladı. Şöyle ki;

– İki reçete de birer adet muntons ekstra açık şotsuz sıvı ve kuru malt özleri ile kuruldu.

– Önceki reçetem o.g. 1040 f.g.1010-1012 gibi idi. Toplamda 80 gr şot ve 750 gr şeker kullandım.

– Şimdiki ise o.g. 1055 f.g. 1020 ki f.g. ölçümünü 10. günde ve 16. günde yani bugün yaptım. Toplamda 100gr şot ve 1600gr şeker kullandım.

Yani İki reçetede de m76 maya yaklaşık 1030’ar gravite şeker tüketmiş. Fakat ben tortusu ile yaptığım ikinci reçetemde o.g.1010 gibi bekliyordum. Birayı tattığımda ise öyle şekerli, şekeri tüketememiş gibi bir tatlımsı etki yoktu.

Acaba tortu, 1600grlık şekerin hepsini tüketmiş midir?

Eğer 1600gr şekerlik ikinci reçete için iki adet sıfır paket m76 kullansaydık yine aynı 1020 f.g. ye mi ulaşırdık yoksa 1010 f.g. ile mi biterdi? Yoksa tortunun şeker tüketimi yetersizliğiyle mi alakalı? Yoksa bu mayanın huyu mu böyle?

Bu arada ilk defa maya tortusu ile bira mayalıyorum. Tortu ilk defa kullanıldı. Teşekkürler…Ğ

7
Kimler Neler Demiş?

avatar
4 Comment threads
3 Thread replies
3 Followers
 
Most reacted comment
Hottest comment thread
3 Comment authors
SUHA SOYSEVilvolpinoCanerci ErsoCanerci Erso Recent comment authors
  Subscribe  
En Yeniler Eskiler Beğenilenler
Bildir
ilvolpino
Yönetici

Merhaba öncelikle teşekkürler ilk konulara direk cevap verebilirim belli bir içerik oluştuktan sonra yavaş yavaş sohbetti üyelere bırakacağım.

Bu konuyu craftbiratr de okudum bahsettiğiniz mayanın sindirim oranı %75-80 oranında yani yamyam diye tabir ettiğimiz maya.

İlk yaptığınıza gelirsek oranlar mayanın tükettiği şeker uygun gözüküyor. Ama lager için az maya kullanmışısnız. Ama gene de işini yapmış.

Craftbiratr’de sormuştum yıkanmış tortuyu 8 gün dolapta bekletmişsiniz. Çok soğuk derecede beklettiyseniz mayalar inaktif olabilir diye düşünüyorum. Bahsettiğim dereceler 2-5 derece civarı. Belki strater hazırlamak daha iyi sonuç verirdi.

liveolive
Üye
liveolive

Forum hayırlı olsun!
Eski Efes fabrika müdürü kimya mühendisi bir ağabeyim yakınlarımda. Ona sorayım, öğrenebilirsem yazarım.

liveolive
Üye
liveolive

Tortudan kasıt yıkama sonrası alt çökeltinin üstünde kalan yüzer canlı maya kısmı umarım?!

ilvolpino
Yönetici

Konuyu biraz araştırdım bunu yabancı forumlarda da yaşamışlar aşağıdaki bağlantıdan tartışmaya ulaşabilirsiniz:

https://www.homebrewtalk.com/forum/threads/lager-yeast-washing.178892/

Özetle anlatlıkları konu lager mayalarda yıkadıktan sonra maya besini kullanmak yani starter hazırlamak. Bunu tabii malt özü kullanarak yapabiliriz.

Fakat neden lager mayalar?

Bence konu maya sindirim oranıyla (attenuation) ile alakalı. Sindirim oranı %80 civarı olanlar belli ki ek besleyici istiyor.

Hesapa gelirsek

aşağıdaki bağlantıdan

http://www.birazbira.com/ev-biraciliginda-hidrometre-kullanimi/

1. bira yapımında

OG: 1040
FG: 1010

23 litre için ortalama 1840 g şeker tüketilmiş

2. bira yapımında

OG: 1055
FG:1020

23 litre için ortalama 2116 g şeker tüketilmiş

Yani fazla tüketmiş zaten yıkanan maya daha fazla tüketmeli

İlk kullandığınız maya az olmuş diyebiliriz

liveolive
Üye
liveolive

bu mayadan bağımsız olarak genel cevap daha net, canlı maya miktarını öğrenmeye yardımcı programlar kullanarak mümkünse starter hazırlamalı, maya çoğaltarak başlamalı.